keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Pyhimys

Mistä aloittaa, näkymät ovat näppäinten alla. Missä sinä olet silloin, kun jotain todellista tapahtuu? Kuuletko sinä tuon suhinan, suhinan, joka melkein kuuluu? Menetkö torille juhlimaan, kun on siihen aihetta? Käytkö katsomassa vanhempiasi ja sukulaisia? Kampaatko tukkasi aamuisin? Noudatatko nukkumaanmenoaikoja, vai ovatko ne unohdettuja muistoja lapsuudesta?

Mistä tämä kertoo jos ei itsestään? Oliko tarkoitus, vai tarkoituksella muistot lyömässä toisiaan kilpaa? Sanon ääneen sen perkeleen, joka tahtoo syökseä sisältäni kannullisen kiusaavaa ajatusta. Hän sanoo tuntevansa minut ja minun ei pitäisi kuulla, tai kuulua tähän joukkoon, mutta minkä sille voin. Olenhan minäkin ihminen, tai ainakin olen kuvitellut olevani. Ja aina se sama, se sama tylsä, tylsempi mielen syvyyksistä tuleva ankeuttaja painaa meidät maahan. 

Jos vain voisin, jos vain voin. Tarkkaan harkittu sana saa meidät resonoimaan, mikäli ei kadottaisi itseään säännöllisesti. Sanasta jatkamalla eteenpäin, koska ei tunneta takaperin menemistä, olemme lineaarinen sukkula kohti tuntematonta. Halut erotellaan yöksi ja päiväksi, sekö on määräämässä arvomme? 

Vaikka monikaan ei ole käynyt avaruudessa, me silti elämme tähtien ja sen pölyn seassa. Siellä, tai täällä, olen minä ja sinä karvaton apina. Arvaamattomat suunnat. Suunnistan ilman kompassia korpeen ja olen jälleen aavistuksen päässä lähtöpisteestä. Mikään ei voi olla turhauttavampaa, ei yhä tylsistyttävämpi työ, ei yhtä väsyneempi yö. 

Monologimme Jumalalle, kuulemattomille korville, poispäin kääntyville kasvoille. Yhä syvempi häpeä, eivät he ole oppineet, eikä käsien ristiin laittaminen tuo kasvoja takaisin. Sanotaan hänen olevan kuollut, tai lieneekö hukkuneen omaan luomukseensa. Yhä uudestaan palataan juurille, siemenen istuttajan käsivarsille, kunnes unohdetaan tuska. Käsitetään tekomme, kun pyhimys jää miettimään olemustaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti